Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Espresso a káva

Coffee-south-italy---espresso-jizni-italie.jpg

Země módy, jídla a ... Espressa

Itálie je známá z mnoha důvodů; některým lidem se líbí móda a pozoruhodné italské styly. Jiní mají na mysli italskou kuchyni nebo víno, když mluví o Itálii.

Existuje další světoznámá věc z Itálie: Espresso.

Espresso pochází z Milána. Dnes je populární v mnoha oblastech po celém světě.

V závislosti na zemi, způsob pití Espressa má mnoho různých variant. Dokonce i v Itálii se Espresso mění dle regionu

Espresso-machine---kavovar-espresso.jpg
Gulizzi-roastery---prazirna-coffee-3.jpg
Gulizzi-roastery---prazirna-coffee-1.jpg

Od severu k jihu


Je velký rozdíl mezi chutí kávy v Miláně a chutí v Neapoli nebo Palermu. Lidé na severu obvykle upřednostňují Espresso s ovocnou vůní a trochu kyselejší chuti. Jižní italská káva bude s největší pravděpodobností mnohem sladší, s vůní kakaa, tmavé čokolády a ořechů.

Arabica vs. / a Robusta


Existují dva hlavní důvody pro tento obrovský chuťový rozdíl: typ kávy a způsob pražení.

Arabica dodává širokou škálu chutí a dává Espressu svou ovocnou, někdy citrónovou chuť. Robusta dodává Espressu správnou rovnováhu a plnou chuť, která přináší sladší vůni. Tyto vlastnosti Robusty jsou také jedním z hlavních důvodů pro krémovou pěnu na Espressu.

Jižní italská káva se obvykle praží tmavě, což podporuje plnou chuť kávy. Káva v severní Itálii má často lehčí pražení. To způsobuje, že Espresso má vyšší kyselost.



Italská kávová kultura


Na rozdíl od mnoha jiných zemí v Itálii většinou není zvykem posezení v kavárně, kde lidé pijí Espresso. Místo toho se pije ve stoji přímo u pultu na baru. Je to rituál, který trvá jen pár minut. Espresso spíše uspokojuje nutnost rychlého povzbuzeni, než přání posedět s přáteli a rodinou.

Proto je spotřeba kávy v Itálii mnohem vyšší než v jiných zemích. Na Sicílii je mnoho pražíren, dokonce i v malých vesnicích. Ve většině případů se jedná o malé rodinné podniky, které fungují po generace.

Stejně jako naše pražírna kávy – Gulizzi. Podnik je provozován již třetí generací. Díky této dlouhé tradici získala rodina Gulizzi spoustu zkušeností a znalostí. Budete to cítit v každém Espressu….

Gulizzi-roastery---prazirna-coffee-2.jpg