Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Olivový olej

 

Olivovníky existují v oblasti Středomoří již milióny let.

Díky svým nutričním vlastnostem a možnostem využití (např. výroba dřevěných výrobků nebo pro účely vytápění) se rozšířily do celého Středomoří a ještě dále. Je pravděpodobné, že kultivace olivovníků na Sicílii byla zahájena během řecké éry ostrova před tisíci lety. Dnes existuje více než tisíc různých olivových odrůd. Jejich vlastnosti se liší v závislosti na podmínkách oblasti, ze které pochází.

olives-olivy.jpg

Vítejte v ráji


Zde, na Sicílii, olivovníky a olivy našly perfektní podmínky. Sicílie má středomořské klima, což znamená hodně slunce a horká léta. Kromě toho je Sicílie vulkanický ostrov - bohatý na minerály a tím i úrodné místo pro růst rostlin.

Nejznámější odrůdy (kultivary) Sicílie jsou:

  • Nocellara del Belice

  • Biancolilla

  • Cerasuola

Sklizeň obvykle začíná v polovině října a olivy je třeba okamžitě zpracovat – buď nakládané v solném nálevu, nebo k produkci oleje – aby se zachovala jejich chuť a svěžest.

Tomato-Mozzarella-olive-oil-olivovy-olej.jpg

Jezte dobře, žijte dobře

Kromě své chuti má olivový olej i jiné skvělé vlastnosti, pokud jde o jeho nutriční hodnotu a pozitivní účinky na zdravý životní styl. Olivový olej poskytuje vysoký obsah vitamínů A, E a K, vápníku, sodíku, kyseliny listové a antioxidantů, jako je polyfenol. Tyto prvky pomáhají posilovat imunitní systém a chrání buňky před negativními účinky volných radikálů. Kromě toho obsahuje olivový olej mnoho mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat špatný cholesterol v krvi, a proto pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám.

Nejúžasnější látka olivového oleje je však oleocanthal. Je to přírodní fenolická sloučenina, která má protizánětlivé vlastnosti. Vědci zjistili, že má podobné účinky jako ibuprofen – na čistě přírodní bázi.

Cultivar-olives---druhy-oliv.jpg

Barevný způsob, jak ochutnat život


Zpět k chuti olivového oleje: široká paleta kultivarů po celém světě znamená, že najdete také neuvěřitelné spektrum chutí spojených např. s klimatem, půdou a samozřejmě olivovou odrůdou. Při ochutnávce oliv byste si tedy mohli všimnout různých typů vlastnosti a chutí, od "klasických", jako jsou "čerstvá", "pepřová", "oříšková/mandlová", až po mimořádné, jako např. "květinová", "mátová" nebo dokonce "banánová".

Tato rozmanitost dělá olivový olej, stejně jako víno, zajímavým produktem. Nejen pro znalce, ale i pro každého, kdo rád objeví něco nového...